Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Almás-fahéjas legyezőkalács

Preparation mode:

Hozzávalók a tésztához, 40 dkg liszt, 3 dkg cukor, 2,5 dkg élesztő, 1 cs vaníliás cukor, 6 dkg vaj, 1,5 dl tej, 2 db tojás (közepes), egy nagy csipet só, Töltelék hozzávalói, 2 db alma, 20 dkg kristálycukor, 2 tk őrölt fahéj, 6 dkg olvasztott vaj

A vajat olvasszuk fel, majd hűtsük vissza. Ezután adjuk hozzá a vaníliás cukrot, az egész tojásokat, és keverjük össze, majd öntsük bele a keverőtálba.

Az élesztőt futtassuk fel 1 dl langyos, cukros tejben, majd szintén öntsük bele a keverőtálba.

A lisztet keverjük össze egy nagy csipet sóval, majd szitáljuk bele a keverőtálba. Ezután indítsuk el a dagasztóprogramot, és pár perc alatt dagasszuk meg a tésztát. (természetesen kézzel is megdagaszthatjuk)

A kelesztőtálat kenjük ki vékonyan olajjal, majd tegyük át a megdagasztott tésztát. Tetejét vékonyan szórjuk meg liszttel, majd meleg helyen, egy óra alatt kelesszük a duplájára.

Az almákat hámozzuk meg, majd vágjuk cikkekre, és távolítsuk el a magházat. Ezután vékonyan szeleteljük fel.

A kristálycukrot keverjük össze a fahéjjal, és egy kanálra valót tegyünk belőle félre. A vajat olvasszuk fel. (a vajból is hagyjunk majd egy keveset a formában lévő kalácsot lekenni)

A megkelt tésztát borítsuk ki lisztezett felületre, és nyújtsuk ki 35×55 cm-es téglalappá, majd kenjük meg az olvasztott vajjal, és szórjuk meg a fahéjas cukorral.

Ezután vízszintesen vágjuk fel 6 egyforma részre a tésztát.

Ezután pakoljuk rá a tésztacsíkra, egymásmellé a vékonyan felszeletelt almát, majd helyezzük rá a következő tésztacsíkot. Azt szintén pakoljuk meg a szeletelt almával, majd jöhet rá a következő tésztacsík. (ezt addig ismételjük, hogy a felső tésztacsíkra már ne tegyünk almát)

Ezután az egymásra helyezett tésztát, vágjuk fel 6 egyenlő részre.

Egy sütőformát béleljünk ki sütőpapírral, majd kissé ferdén helyezzük bele a tésztát. Ezután szobahőmérsékleten kelesszük újra 35-40 percig.

Amikor a tészta újra megkelt a formában, akkor kenjük le a maradék olvasztott vajjal, és szórjuk meg a maradék fahéjas cukorral.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 30-35 perc alatt készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 30 percig sütöttem)

A sütőből kivéve, a sütőpapírral együtt emeljük ki a formából, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.

Tálalás előtt, ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd úgy kínáljuk.

Elkészítés lépései: