Budafoki élesztő, receptek képekkel, süss otthon!

Böjti perec

Böjti perec
A tészta minden hozzávalóját összekeverjük egy sima tésztává és kb. 10 percig letakarva pihenni hagyjuk. Ezután 60 grammos darabokra osztjuk, gömbölyítjük és kis ideig letakarva ismét pihentetjük. Ezután a tésztákból csíkokat formázunk és letakarva további 5 percre félretesszük. Majd a csíkokat kb. 50 cm hosszúra nyújtjuk és perecet formázunk belőlük. A pereceket egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és letakarva meleg helyen kelni hagyjuk. Végül a tetejét vízzel megpermetezzük és előmelegített sütőben vízgőzzel megsütjük. Ehhez néhány perccel korábban egy másik tepsit teszünk az előmelegített sütő alsó rácsára, beleöntünk 1/8 liter vizet és azonnal becsukjuk a sütő ajtaját. A köztes időben a máz alapanyagait habverővel összekeverjük, addig amíg a liszt csomómentes nem lesz. A pereceket 200°C-on kb. 8-10 perc alatt világosra sütjük, még melegen a megkenjük a mázzal és további két perc alatt készre sütjük.
Elkészítés lépései: 
Böjti perec elkészítésének 1. lépése
1
Elkészülési idő: 
8-10 perc
Bonyolultság: 
Kezdő
Szerző: 
Megosztás:
Allergén címkék: 
Hozzávalók: 
  • Tészta:
  • 440 g BL55-ös búzaliszt
  • 35 g rozsliszt
  • 15 g vaj
  • 15 g méz
  • ½ kocka Budafoki élesztő
  • 2 teáskanál só
  • 1 ½ teáskanál kömény
  • 100 ml tej
  • 180 ml víz
  • Máz:
  • 75 g BL55-ös búzaliszt
  • 3 teáskanál só
  • 85 ml víz