Budafoki élesztő, receptek képekkel, süss otthon!

Csokoládés-diós csavart kalács

Csokoládés-diós csavart kalács
Kalács tésztát készítünk, duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát 6 részre osztjuk, gömbölyítjük, 10 percig pihentetjük. Előkészítünk egy 30x15cm sütőformát kibéleljük sütőpapírral. A gombócokat téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük a töltelékkel. Lehet diós, mákos jelen esetben: 30 dkg dió, 15 dkg porcukor, 2 ek kakaó, 1 kk fahéj, 0, 5 dl tej, 7 dkg vaj, 2 ek rumkivonat, 1 tojás sárgája. A tejben megolvasztjuk a vajat és a tojással simára keverjük, majd hozzáöntjük a diós keverékhez simára keverjük. A megkent tésztát feltekerjük, mint a bejglit. Piramis alakba a sütőformába rakjuk. 3-2-1. Tojással lekenjük szeletelt mandulával megszórjuk. A formában én már nem kelesztettem, de lehet ha vastagabb tésztát szeretnénk. 180-200 fokon sütés 25-30 percig. A formában hagyjuk hűlni.
Elkészülési idő: 
120 perc
Bonyolultság: 
Haladó
Szerző: 
Megosztás:
Hozzávalók: 
  • 1,5 dl tej
  • 8 dkg cukor
  • 3 dkg friss élesztő
  • 60 dkg finom liszt
  • 1 tk só
  • 2 tojás sárgája
  • 8 dkg puha vaj
  • Töltelék:
  • 0,5 dl tej
  • 7 dkg puha vaj
  • 1 tojás sárgája
  • 30 dkg őrölt dió
  • 15 dkg porcukor
  • 2 ek kakaópor
  • 1 kk fahéj
  • 2 ek rum
  • Tetejére:
  • 1 tojás
  • 1 ek szeletelt mandula