Budafoki élesztő, receptek képekkel, süss otthon!

Cukros golyó karamellmártással

Cukros golyó karamellmártással
Az anyagokat összemérjük, sima tésztát készítünk, amelyet fóliával letakarva 30 percig érni hagyunk. Érés után kimérjük a tésztát 12 g-os darabokra, és sütőpapíros lemezen kelesztjük felgömbölyítve, letakarva, legalább 30 percig. Előmelegített sütőben 200 °C-on kb. 5 percig sütjük. Sütés után olvasztott vajba mártjuk és finomított kristálycukorba forgatjuk. A cukrot feltesszük egy edényben a tűzhelyre, és szép világosbarnára olvasztjuk. Vigyázzunk, ha túl sötétre karamellizáljuk, akkor keserű lesz a szószunk! Ha elértük a megfelelő színt, óvatosan, állandó keverés mellett beleöntjük a tejszínt. (Vigyázz, nagyon habzik!). Ha egynemű a keverékünk, akkor belerakjuk a vajat és a citromlevet, amit ismételten jól elkeverünk. Kihűlés után már fogyaszthatjuk is a finom cukros golyókkal.
Elkészítés lépései: 
Cukros golyó karamellmártással elkészítésének 1. lépése
1
Elkészülési idő: 
Kb. 60 perc
Bonyolultság: 
Kezdő
Szerző: 
Megosztás:
Hozzávalók: 
  • Golyókhoz:
  • 500 g finomliszt
  • 30 g Budafoki élesztő
  • 10 g só
  • 75 g vaj
  • 10 g vaníliás cukor
  • 200 g langyos, 2,8 %-os tej
  • A golyók bevonásához:
  • olvasztott vaj
  • finomított kristálycukor
  • Karamellmártáshoz:
  • 100 g cukor
  • 150 g tejszín
  • 10 g vaj
  • 1 csepp citromlé