Budafoki élesztő, receptek képekkel, süss otthon!

Fonott kalács (csökkentett szénhidrát)

Fonott kalács (csökkentett szénhidrát)
Egy nagy keverőtálba teszem a liszteket és átforgatom kicsit , hogy levegős legyen , és a nagyobb csomók eltűnjenek. Közben az élesztőt felfuttatom egy teáskanál cukorral és egy evőkanál lisztel a langyos tejben. A lisztekhez hozzáadom a sót a cukrot (vagy a cukor helyettesítőt),majd a közebébe készítek egy mélyedést és beleöntöm a tejet, az olvasztott vajat, a tojás sárgáját, az egész tojást és a felfuttatott élesztő minden cseppjét. A kezemmel dolgozok. Ha összeáll a tészta kézzel dagasztom 15 percig. Utána pihentetem 35-40 percig. szép sima egyenletes rugalmas buborékos tésztát kapok. 6 egyenlő részre vágom, kis bucikat formázok belőle, majd újra pihentetem 15 percig. Kinyomkodom belőle a levegőt és elkezdem sodorni. Próbálok 6 egyforma hurkácskát csinálni. Én most hatos fonásba csináltam. Összetapasztom a 6 hurka tetejét és összefonom. a végeit jól lezárom. Beteszem sütőpapírral kibélelt tepsibe és lekenem a tojással egyenletesen. Hagyom 30 percet pihenni. Ez idő alatt jó nagyra nő szobahőmérsékleten. Újra lekenem a tojással és beteszem a 170 fokra előmelegített sütőbe. Nemem 35-40 perc alatt gyönyörű fényesre sült.
Elkészülési idő: 
2.5-3 óra
Bonyolultság: 
Haladó
Szerző: 
Megosztás:
Hozzávalók: 
  • -25 dkg finomliszt
  • -25 dkg ch csökkentett Zero 6 liszt ( vagy további 25 dkg finomliszt)
  • 1 mk. só
  • 1 egész tojás
  • 1 tojás sárgája
  • 3 dl tej
  • 60 g vaj
  • 20 g eritrit stevia keverék /kevesebb kell mint a cukorból (vagy 60 g cukor)
  • 1 tk cukor
  • 20 dkg élesztő
  • + 1 tojás a kenéshez