Budafoki élesztő, receptek képekkel, süss otthon!

Habos-mákos és habos-diós kosárkák

Habos-mákos és habos-diós kosárkák
Forró tejjel közepes keménységű masszát csinálunk. A 3 tojásfehérjét kemény habbá verjük és 2 egyenlő részre osztjuk: egyik felét a mákoshoz, másikat a dióshoz. A tésztát dagasztjuk, majd 15 percig pihentjük. Vékony lappá nyújtjuk (3 mm), köralakúra kivágjuk, a kivágott tésztadarabokkal pedig kibéleljük a kosárkákat, amiket előzőleg vajjal kikentünk. A tésztát felvert egész tojással kikenjük, habzsákkal beletöltjük a mákos ill. diós tölteléket, a kosárka peremétől kb. 5 mm-re. 30 percig kelesztjük, majd forró sütőben, kb. 200°C-on 25-28 perc alatt készre sütjük. Sütés után a kosárkákat kivesszük a formákból, így hűtjük. A kihűlt kosárkákat tetszés szerint díszítjük (a mákosat meggylekvárral, a diósat baracklekvárral ajánlott).
Elkészítés lépései: 
Habos-mákos és habos-diós kosárkák elkészítésének 1. lépése
1
Habos-mákos és habos-diós kosárkák elkészítésének 2. lépése
2
Elkészülési idő: 
25-28 perc
Bonyolultság: 
Kezdő
Szerző: 
Megosztás:
Hozzávalók: 
  • Tészta:
  • 500 g liszt
  • 25 g Budafoki élesztő
  • 5 g só
  • 50 g cukor
  • 15 g vaníliás cukor
  • 50 g vaj
  • 5 g fahéj
  • ½ citrom reszelt héja
  • 1 tojás
  • 2,5 dl tej
  • Töltelék:
  • 250 g cukrozott mák
  • 250 g cukrozott dió