Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Hajtogatott napraforgó

Ingredients:

liszt
700 g
tej
200 ml
Budafok friss élesztő
30 g
olivaolaj
100 ml
tojás
2
cukor
1 tk
1 tk
szezámmag
tojás sárgája
1

Preparation mode:

1. A lisztet beleszitáljuk egy tálba, hozzáadjuk a sót.
2. Az élesztőt felfuttatjuk langyos, enyhén cukros tejben.
3. Hozzáadjuk a liszthez az élesztőt, tojást és az olajat.
4. Alaposan eldolgozzuk, addig dagasztjuk, amíg sima, csomómentes tésztát nem kapunk.
5. Kelesztjük (min. 1 óra).
6. A sütőt 180°C-ra melegítjük.
7. A megkelt tésztát 3 részre osztjuk: egy nagyobb, egy közepes, egy kisebb darabra.
8. A nagyobb tésztát 5 egyforma részre osztjuk.
9. Sodrófával kinyújtjuk (lepény formára). Sütőpapírra helyezzük és olajjal megkenjük.
10. Ugyanezt csináljuk a maradék 4 tésztával.
11. A közepes tésztából is 5 egyforma darabot vágunk, 5 lepényt formálunk, olajjal mindegyik megkenjük.
12. Egymásra helyezzük a lepényeket (nagyobbak alulra, kisebbek felülre).
13. Hogy egyenletes köralakot kapjunk, egy éles késsel, vagy pizza vágóval körbevágjuk a végeket.
14. Késsel elkezdjük vágni a tésztát, kifelé hajtogatva (l. fotó)
15. A megmaradt kis tészta darabkából egy labdát formázunk és kihajtogatott napraforgó közepébe helyezzük, ellapítjuk.
16. Megkenjük a tejben elkevert tojássárgájával.
17. Szezámmaggal megszórjuk.
18. 200°-os sütőben 10 percig, utána 20 percig 180°C-on sütjük.
Forrás: http://italianchips.com/