Budafoki élesztő, receptek képekkel, süss otthon!

Húsvéti áfonyás díszkalács

Húsvéti áfonyás díszkalács
A kimért összetevőket – az áfonyán kívül – simává dagasztjuk. Amikor kész a tészta, leveszünk belőle kb. 150 grammot, amiből gombócot formázunk és félretesszük. A nagyobb tésztarészt az áfonyával kíméletesen ismét átdagasztjuk. Dagasztás után az áfonyás tésztánkat 2 egyenlő részre osztjuk, felgömbölyítjük és kb. 15-20 percig pihentetjük. Pihentetés után az áfonyás tésztáinkat 6-6 egyenlő részre osztjuk, a kapott tésztát egyenletesen elnyújtjuk. 6 ágból copffonással kalácsot fonunk, majd ráhelyezzük a sütőtepsire. A megmaradt, áfonya nélküli tésztánkat kb. fél centis lappá nyújtjuk, és pogácsaszaggatóval négy kisebb és egy nagyobb karikát szúrunk ki. A nagyobb karikából készítjük a nyúl fejét és fülét. A képek alapján a 4 db kis korongból a nyúl pofáját készítjük el. Vékony csíkokat sodrunk, amiből elkészítjük a nyúl bajuszát. Utána 3-3 szem áfonyából felhelyezzük a szemeit és az orrát a nyúlnak, majd az előre megfont kalácsunk tetejét azon a részen, ahová a nyulat akarjuk felhelyezni, lekenjük vízzel. Ráhelyezzük a kész nyúlfejet, ezután kb. 50-60 percig kelesztjük. Kelesztés után tojással egyenletesen lekenjük, és tetszés szerint szezámmaggal és dekorcukorral díszítjük. 180°C-os sütőben 24-25 perc alatt készre sütjük.
Elkészítés lépései: 
Húsvéti áfonyás díszkalács elkészítésének 1. lépése
1
Elkészülési idő: 
Kb. 2 óra
Bonyolultság: 
Haladó
Szerző: 
Megosztás:
Hozzávalók: 
  • 1000 g BL 55 liszt
  • 50 g Budafoki élesztő
  • 10 g só
  • 100 g cukor
  • 150 g margarin
  • 2 zacskó vaníliás cukor
  • 3 db tojássárgája
  • 1 citrom reszelt héja
  • 30 g aszalt vörös áfonya
  • 4 dl langyos tej