Budafoki élesztő, receptek képekkel, süss otthon!

Káposztás fonat

Káposztás fonat
A savanyú káposztáz jól kicsavarjuk és felaprítjuk, hogy ne legyen olyan szálas, így könnyebb lesz vele dolgozni. Az élesztőt a cukorral langyos tejben felfuttatjuk. Egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, a tojásokat, a vajat /vagy margarint/, valamint a felfutott élesztőt. Alaposan kidagasztjuk. Majd hozzáadjuk az előkészített savanyú káposztát és beledolgozzuk a tésztába. Nem kell sokáig dagasztani, csak hogy egyenletesen elkeveredjen a káposzta a tésztában. Letakarjuk és meleg helyen kelesztjük. 12 egyenlő részre osztjuk a tésztánkat. Kisujjnyi vastag rudacskákat sodrunk a cipócskákból. A rudakat 3 egyenlő hosszú darabra vágjuk és hármasfonással összefonjuk. A végeit jól nyomjuk össze. Negyed óráig kelesztjük a fonatokat, majd forró olajban aranysárgára sütjük. Papírtörlőre szedjük. Melegen tálaljuk. Tejfölös mártogatóst kínálhatunk hozzá, zöldfűszerekkel, vagy fokhagymával.
Bonyolultság: 
Kezdő
Szerző: 
Megosztás:
Allergén címkék: 
Hozzávalók: 
  • 3 dkg élesztő
  • 55 dkg liszt
  • 2,5-3 dl langyos tej
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 kávéskanál só
  • 5 dkg vaj /vagy margarin/
  • 2 egész tojás
  • 20 dkg savanyú káposzta
  • zsiradék a sütéshez
  • Mártogatóshoz: tejföl
  • zöldfűszer ízlés szerint
  • fokhagyma opcionális