Budafoki élesztő, receptek képekkel, süss otthon!

Káposztás rétes

Káposztás rétes
Videó: 
A vaj kivételével a hozzávalókból rugalmas tésztát készítünk, szögletesre nyújtjuk, majd letakarva 30 percre hűtőbe tesszük. A vajat sütőpapíron kinyújtjuk és hűvös helyre tesszük. A hűtőből elővett tésztát szögletesre igazítjuk, a kinyújtott vajat ráhelyezzük és becsomagoljuk. Ezután egy dupla hajtást végzünk, majd kissé elnyújtjuk a tésztát és ismételten letakarva hűtőben pihentetjük 20 percet. Az idő leteltekor elővesszük a tésztát, kinyújtjuk és egy szimpla hajtást végzünk. Újabb 20 perces pihenést követően kinyújtjuk a tésztát kb. 0,5 cm vastagra és két részre osztjuk. A tölteléket egyenletesen eloszlatjuk a tésztánk középső részén, majd a tészta két részét csíkokra vágjuk. A tésztacsíkokat egymásra helyezzük, mintha fonnánk. Letakarva 20 percig kelesztjük meleg helyen. Kelesztés után egy egész tojással lekenjük, szezámmaggal díszítjük és 190 ˙C- on 30-35 percig sütjük, míg aranybarna nem lesz. Töltelék: Olajon üvegesre pirítjuk a hagymát, rátesszük a cukrot és addig keverjük, míg a cukor le nem karamellizálódik. Hozzáadjuk a reszelt káposztát és az összetört fokhagymát, és kb. 20 percig kevergetve pároljuk. Ízlés szerint ízesítjük sóval, borssal, köménnyel. Csak hideg állapotban tesszük a tésztánkra.
Elkészítés lépései: 
Káposztás rétes elkészítésének 1. lépése
1
Elkészülési idő: 
Kb. 2 óra
Bonyolultság: 
Haladó
Szerző: 
Megosztás:
Hozzávalók: 
  • Kelt tészta:
  • 375 g finomliszt
  • 20 g Budafoki élesztő
  • 10 g só
  • 250 g víz
  • 10 g cukor
  • 10 g zsír
  • 100 g teavaj
  • Töltelék:
  • Fél fej káposzta reszelve
  • Só ízlés szerint
  • Fehér és fekete őrölt bors ízlés szerint
  • Kevés cukor
  • 1 fej hagyma
  • 1 csipet őrölt kömény
  • 1 gerezd fokhagyma