Budafoki élesztő, receptek képekkel, süss otthon!

Keresztes fánk

Keresztes fánk
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és tésztát dagasztunk belőle. 1 órára félre rakjuk pihenni. Majd a megkelt tésztát 10 egyenlő részre osztjuk, az így kapott darabokat négyzetalakúra nyújtjuk és mindegyikbe helyezünk 1 evőkanál mogyorókrémet. A megtöltött tésztáinkat összehajtjuk, és hajtással lefelé a sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük. Ezután 30 percig kelesztjük. A megkelt darabkáinkat megkenjük tojássárgája és tej keverékével (1 evőkanál tej + 1 tojássárgája). Majd csíkokat húzunk a zsemleformájú tészták tetejére az összekevert víz-liszt egyvelegből. 190-200 fokra előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük. Fontos, hogy gőzben kell sütni, ha nincs ilyen funkció a sütőnkön, rakjunk be alulra a sütőbe egy lábossal teli vizet, amíg sülnek a tésztáink.
Elkészítés lépései: 
Keresztes fánk elkészítésének 1. lépése
1
Keresztes fánk elkészítésének 2. lépése
2
Elkészülési idő: 
Sütési idő: 10-12 p
Bonyolultság: 
Haladó
Szerző: 
Megosztás:
Hozzávalók: 
  • Tészta:
  • 500 g finomliszt
  • 25 g friss Budafoki élesztő
  • 50 g cukor
  • 50 + 200 ml tej
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 tk őrölt fahéj
  • fél tk őrölt szerecsendió
  • 1 tk őrölt gyömbér
  • fél tk só
  • 50 g olvasztott vaj (szobahőmérsékletű)
  • 1 tojás (szobahőmérsékletű)
  • Töltelék:
  • fél üveg mogyorókrém
  • Csíkozás:
  • 60 ml víz
  • 50 g finomliszt