Budafoki élesztő, receptek képekkel, süss otthon!

Kovászos vajas zsemle

Kovászos vajas zsemle
Kovász: Mérjünk ki 150 g lisztet és külön 170 ml hideg vizet, majd az ebben a vízben keverjük el az élesztőt (20 g). Ezután adjuk hozzá a liszthez és állítsuk össze az elő tésztánkat, majd lefóliázva tegyük hűtőbe 1 éjszakára. Tészta: Másnap vegyük elő a kész élesztős kovászunkat és mérjünk rá 350 g lisztet, a sót, 40 g vajat és 120 g langyos vizet. Keverjük össze és alaposan dagasszuk ki a tésztánkat. Ha megvan, letakarva érleljük fél órát. Ezután mérjünk ki belőle 10 dekás darabokat és gömbölyítsük fel őket. Rögtön tehetjük sütőpapíron sütőlemezre és kelesszük kb. 1 órát. Sütés előtt vágjuk be a tetejét és kb. fél kockacukor nagyságú vajdarabkákat tegyünk a tésztagombócok tetejére a bemetszésekbe. Sütés közben ez a vaj elolvad és felszívódik a tésztában. Előmelegített sütőben süssük készre 250 fokon kb. 15-20 perc alatt (sütőtől függően).
Elkészítés lépései: 
1
Elkészülési idő: 
15-20 perc
Bonyolultság: 
Haladó
Szerző: