Budafoki élesztő, receptek képekkel, süss otthon!

Majomkenyér

Majomkenyér
A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a tejet, melegítjük és hűlni hagyjuk (a vaj-tej keveréket csak akkor dolgozzuk tovább, ha 35-40 °C-ra hűlt). A lisztet, cukrot és a sót öntsük egy tálba. Az élesztőt finoman morzsoljuk rá. Adjuk hozzá a tojást és a vaj-tej keveréket és gyúrjuk tésztává. Ameddig nem válik el a tészta a tál falától, addig adjunk hozzá lisztet. Letakarva, meleg helyen hagyjuk kelni. 15-20 perc után kézzel nyomkodjuk laposra a tésztát, újra gyúrjuk át és újabb 15-20 percig hagyjuk kelni. Eközben olvasszuk meg a vajat, és keverjük össze a barna cukrot és a fahéjat. Mindkettőt készítsük elő a mártogatáshoz. A tésztát újra nyomkodjuk kézzel laposra, gyúrjuk át és osszuk kb. 30 grammos darabokra. A tésztadarabokat előbb mártogassuk a vajba majd forgassuk bele a cukor-fahéj keverékbe. Végül a tésztadarabokat pikkelyszerűen helyezzük egy enyhén kiolajozott formába. A sütőt melegítsük elő alul-felül 180 fokra. Ezalatt hagyjuk a tésztagolyókat ismét kelni. Süssük a majomkenyereket kb. 35 percig, amíg szépen feljönnek és aranybarnára sülnek. Legjobb még melegen fogyasztani.
Elkészítés lépései: 
Majomkenyér elkészítésének 1. lépése
1
Elkészülési idő: 
Sütési idő: kb. 35 perc
Bonyolultság: 
Kezdő
Szerző: 
Megosztás:
Hozzávalók: 
  • Kelt tészta
  • 450 g liszt
  • 30 g friss Budafoki élesztő
  • 45 g vaj
  • 250 ml tej
  • 55 g cukor
  • 1 csipetnyi só
  • 1 tojás
  • 170 g barna cukor
  • Továbbá
  • 1 tk fahéj
  • 50 g olvasztott vaj