Budafoki élesztő, receptek képekkel, süss otthon!

Ropi

Ropi
A hozzávalókat egy tálba összemérjük és tésztát készítünk. Letakarva pihentetjük míg a duplájára nem kel. Ezután egyenlő darabokra osztjuk (kb. 20 g/db). Letakarva ismét pihentetjük 5 percig. A tésztadarabokat egyenletesen kinyújtjuk, henger alakúra formázzuk, sütőpapíros tepsire tesszük és egy villával benyomkodjuk a felületét, barázdákat képezve. Ezután lekenjük tojással és ízlés szerint díszítjük: sajttal!sós köménnyel/mákkal/szezámmaggal stb. Meleg helyen kb. 30-40 percig kelesztjük. A sütőt 250 °C-ra melegítjük majd 8 perc alatt megsütjük a ropikat. Amikor már szép barna a felületük, kivesszük a sütőből és egy ecset segítségével ráfolyatjuk a pancsot, majd visszatesszük és egy perc múlva el is készültek a jópofa házi ropik (pancsot csak azokra a ropikra tegyünk, amiket előzőleg nem díszítettünk semmivel).
Elkészítés lépései: 
Ropi elkészítésének 1. lépése
1
Elkészülési idő: 
8 perc
Bonyolultság: 
Kezdő
Szerző: 
Megosztás:
Hozzávalók: 
  • 500 g BL55 liszt
  • 50 g Budafoki Élesztő
  • 15 g só
  • 5 g cukor
  • 150 g sertészsír
  • 1,5 dl víz
  • Felületre (pancs):
  • 100 g BL55 liszt
  • 30 g só
  • Annyi víz, hogy a liszthez és sóhoz adva, sűrű palacsinta tészta szerű állagot érjünk el.