Sós-túrós töklepény
Ingredients:
Preparation mode:
A tököt meghámozzuk, legyaluljuk. A gyalult tököt 2 ek sóval bekeverjük, és addig pihentetjük, míg levet nem enged. A levet kinyomkodjuk, és hozzáadjuk a töltelék további hozzávalóit. A tölteléket készíthetjük mirelit tökből is. Ebben az esetben a fagyasztott gyalult tököt felengedés után alaposan lecsepegtetjük.
Bedagasztjuk a tésztát, 2 részre osztjuk, majd 15 percig pihentetjük. Pihentetés után az egyik tésztát négyzetalakúra nyújtjuk, és 5 egyenlő részre vágjuk. Az így kapott tésztalapokat kikent formákba helyezzük, beletesszük a tölteléket, amit egyenletesen elsimítunk. A megmaradt tésztát is kinyújtjuk, és egyenlő részre vágjuk, tetszés szerint a felületét díszíthetjük, rácsozhatjuk stb.
45 percig kelesztjük, sütés előtt 1 db tojást 5 dkg paprikakrémmel és 1 kk pirospaprikával elkeverünk, és rákenjük a tészta tetejére. Sütés előtt villával megszurkáljuk és 200°C-on 30-35 percig sütjük.
Elkészítés lépései: