Budafoki élesztő, receptek képekkel, süss otthon!

Sütőtökös Mákos kalács

Sütőtökös Mákos kalács
A hozzávalókat egy tálban összemérjük és egynemű sima felületű tésztát készítünk. Az elkészült tésztát letakarjuk és egy órát pihentetjük. Ezalatt előkészítjük a sütőformát, kivajazzuk, az előzőleg megsütött sütőtököt kihámozzuk a héjából, a mákot pedig a porcukorral és a reszelt citrommal összekeverjük. A pihentetési idő lejárta után a tésztát téglalap formára nyújtjuk, a felületét megkenjük a sütőtökkel úgy, hogy mindenhol fedje a tésztánkat. Ezután rászórjuk a máktölteléket és végül mézet csurgatunk rá. A tésztát elkezdjük feltekerni (mint a csigát vagy bejglit) a tészta közepéig, majd a másik szélétől kezdve ugyanígy járunk el. A feltekert kalácsot belehelyezzük a sütőformába és lekenjük tojással, majd ismét kelesztjük (kb. 1 óra). A sütőt 180-200°C-ra előmelegítjük. A megkelt kalácsot ismét lekenjük tojással, majd 25-30 perc alatt megsütjük. A kisült kalácsot forrón lekenjük tejjel és ízlés szerint megszórhatjuk porcukorral is.
Elkészítés lépései: 
Sütőtökös Mákos kalács elkészítésének 1. lépése
1
Sütőtökös Mákos kalács elkészítésének 2. lépése
2
Elkészülési idő: 
25-30 perc
Bonyolultság: 
Kezdő
Szerző: 
Megosztás:
Hozzávalók: 
  • Tészta:
  • 500 g liszt (BL55)
  • 25 g Budafoki Élesztő
  • 10 g só
  • 60 g cukor
  • 100 g vaj
  • 1 db tojás
  • 275 ml tej
  • Töltelék:
  • Sütőtök
  • Mák (darált)
  • Porcukor
  • Reszelt citromhéj
  • Méz