Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Adventi gyümölcskenyér

Preparation mode:

Előtészta:, 300 g liszt, 60 g Budafoki élesztő, 225 g tej,

Tészta:, 450 g liszt, 175 g cukor, 10 g só, 300 g vaj, 1 kisebb méretű tojás, 12,5 g citrom, 12,5 g szegfűszeg, 37,5 g vanillincukor,

Gyümölcskeverék:, 125 g sütőtök, 250 g mazsola, 7 g mandula lereszelve, 50 ml rum, Töltelék:, 200 g nyers marcipánmassza

Először a marcipánmasszából 4 db 2-3 centiméter vastag rudat formázunk. Ezután az előtészta alapanyagait egymással jól összekeverjük, majd kb. 20 percig kelni hagyjuk. Akkor kelt meg, amikor már a tészta kb. kétszeresére nőtt. Ezután a tészta hozzávalóit összekeverjük egymással, és a előtésztához adjuk. Jól megdagasztjuk, majd 15 percig kelesztjük. Végül hozzáadjuk a rumba áztatott gyümölcsöket.
Ezután a tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, és kis gyümölcskenyereket formázunk belőle.
A nyújtófa vékonyabb végét hosszában belenyomunk a tészta közepébe, és így egy vályú keletkezik. Ebbe a vályúba beletesszük a marcipánköteleket, és a tészta széleit ráhúzzuk, így a töltelék a gyümölcskenyér közepébe kerül.
A 4 adventi gyümölcskenyeret sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük, és 180°C-on kb. 45 percig sütjük. Sütőből kivéve még melegében megkenjük olvasztott vajjal és megszórjuk porcukorral.

Elkészítés lépései:

Adventi gyümölcskenyér elkészítésének 1. lépése
Adventi gyümölcskenyér elkészítésének 2. lépése