Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Almás-fahéjas legyező kalács

Ingredients:

tej
2,5 dkg
vaj
5 dkg
cukor
1 ek
púpos
élesztő
2,5 dkg
tojás
1
liszt
40 dkg
csipet
vaj
10 dkg
Töltelékhez
reszelt alma
3 dkg
Töltelékhez
cukor
2 ek
Töltelékhez
őrölt fahéj
1 kk
Töltelékhez

Preparation mode:

A tésztához először egy tálba tesszük a tejet, vajat és cukrot. Mikróban felmelegítjük, közben kivesszük megkeverjük, megnézzük elolvadt-e már a vaj. Ha igen, akkor kevergetjük és hagyjuk visszahűlni langyosra. Az élesztőt belemorzsoljuk, elkeverjük, belekeverjük a tojást. A lisztet a sóval elkeverjük és a tejes keverékbe öntjük. Egy fakanállal összekeverjük és 2-3 percig dagasztjuk, míg szépen elkeveredik. A tészta lágy lesz, ha szükséges adjuk még hozzá lisztet. A tészta tetejét liszttel meghintjük és letakarva, meleg helyen 40 percig kelesztjük.
Lisztezett felületre borítjuk, majd kinyújtjuk kb. 30-50 cm-es téglalappá. A töltelékhez a vajat felolvasztjuk, a cukrot a fahéjjal és almával összekeverjük. A kinyújtott tésztát megkenjük a vajjal majd megszórjuk a fahéjas almával. A tésztát 6 egyenlő darabba vágjuk a rövidebb oldala mentén.
A tésztacsíkokat egymásra kell pakolni.
Az így kapott tésztatornyot 6 felé vágjuk, 6 kockára. Egy püspökkenyér formát kivajazunk, majd élére állítva beletesszük a tésztát. A tetejét a maradék vajjal megkenjük, rászórjuk a félretett fahéjas almát majd letakarva 40 percig kelesztjük.
Közben a sütőt 175 fokra előmelegítjük, majd a megkelt tésztát a sütőbe téve 25-30 perc alatt megsütjük.
Rácsra borítjuk, majd visszafordítjuk , és hagyjuk kicsit hűlni. Melegen elfogyasztjuk, de kihűlve is finom.

Elkészítés lépései:

Almás-fahéjas legyező kalács elkészítésének 1. lépése
A tésztát összeállítom a hozzávalókból, amíg kel a töltelékhez az almát lereszelem , cukrozom és fahéjazom.
Mikor megkelt téglalappá nyújtom egyenlő csíkokra vágom.
Megkenem olvasztott vajjal, ráteszem az almát és ezután aaz emeletes csíkokat a szeletre még felvágom.
Formába szorosan egymás mellé fektettem egy kis maradék almával megszórtam a tetejét és pihentettem. Ezután sütés és ha kész, melegen tálalás!