Exit print modePrint recipe A+ A- Undo all

Almás gyűrűkalács

Preparation mode:

Tészta :
– 40 dkg liszt,
– 25 g friss élesztő,
-1 tojás,
– 8 dkg porcukor,
– 5 dkg olvasztott vaj,
– csipet só,
– kb 2 dl langyos tej,

Rétegezéshez :
– 2 – 3 db savanykás alma,
– pár ek cukor,
– őrölt fahéj,
– 8 dkg olvasztott vaj,

Kenéshez :
– 1 tojássárgája
– 1 ek tej

– Az élesztőt futtassuk, fel, a lisztet szitáljuk össze a cukorral és a sóval, adjuk hozzá a tojást, az olvasztott vajat és a felfutott élesztőt. Langyos tej hozzáadásával dagasszunk tésztát. Letakarva, meleg helyen hagyjuk a duplájára kelni.
– Ha a tészta megkelt, kissé gyúrjuk át és kisujjnyi vastagságúra nyújtsuk ki. Szaggassunk a tésztából 8 – 9 cm – es átmérőjű korongokat.
– Az almának szúrjuk ki a magházát és szeleteljük fel úgy fél cm – es vastagságúra.
– Egy hosszúkás formát ( nálam 21 X 12 cm ) béleljünk ki sütőpapapírral és állítsuk fel.
Rétegezzük a tésztát és az almát felváltva úgy a formába, hogy kenjük meg a tészta mindkét oldalát olvasztott vajjal, szórjuk meg a tetejét cukorral és fahéjjal, majd helyezzünk rá egy almakarikát. Folytassuk addig a rétegezést, amíg meg nem telik a forma – az utolsó réteg, tészta legyen.
– Fektessük vissza a formát a talpára, kenjük le a tészta tetejét a tejes tojássárgás keverékkel és hagyjuk kb félóráig pihenni.
– Előmelegített, 180 °C – on süssük 40 – 45 percig. ( ha nagyon pirulna a teteje takarjuk le alufóliával. )