Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Almás kelt muffin

Ingredients:

tej
60 ml
Budafoki friss élesztő
15 g
(vagy 2 tk. Budafoki szárított élesztő)
cukor
2 tk
fahéj
0,5 tk
nagy tojás
1 db
(felverni)
puha vaj
75 g
0,5 tk
nagyobb alma
4 db
megpucolva, feldarabolva
barna cukor
50 g
szegfűszeg
1 tk
(elhagyható)
citromlé
1 tk
liszt
2 ek
tojás
1 db
néhány rúd fahéj
tökmag
igény szerint

Preparation mode:

Langyos tejben, kevés cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
Egy nagyobb tálban elkeverjük a lisztet, a cukrot és a fahéjat. Hozzáadjuk a vajat, a tésztát kézzel kidolgozzuk. Egy mélyedést készítünk, a felvert tojást és a felfuttatott élesztőt beleöntjük. A tésztát bedagasztjuk. Amennyiben kemény a tészta, hozzáadhatunk még egy kevés tejet.
Lisztezett gyúródeszkára helyezzük a tésztát, kb. 5-10 percig gyúrjuk, labdát formálunk belőle, liszttel meghintjük a tetejét, konyharuhával letakarva 1-1,5 óráig kelesztjük.
Töltelék: egy fazékban közepes lángos elkeverjük a szeletelt almát, a cukrot és a fűszereket. Hozzáadjuk a citrom levét, elkeverjük. Fedővel letakarjuk, takaréklángon 10-15 percig főzzük, amíg az alma meg puhul. Végül besűrítjük liszttel.
A muffin formákat zsiradékkal kikenjük.
A megkelt tésztát 10-12 részre osztjuk, mindegyikből kis labdát formálunk. A kis labdákat kinyújtjuk, a közepébe 1 kanál tölteléket helyezünk, a végeket összeragasztjuk. Óvatosan kezünkkel kis labdákat gyúrunk és a muffin formába helyezzük. Amikor a muffinformánk megtelt, letakarjuk egy konyharuhával, 30 percig még pihentetjük. A sütőt 180°C előmelegítjük, az ismét megkelt muffinokat tojással megkenjük, a közepébe fahéj rúd darabkát helyezünk, a tökmag pedig a „levél” díszítésünk lesz. 180°C-on 10-20 percig sütjük, akkor van kész, ha a teteje aranybarnás színt kap (előtte tűpróba!)