Exit print modePrint recipe A+ A- Undo all

Almás-lime-os pite

Ingredients:

liszt
400 g
porcukor
40 g
8 g
vaj
80 g
margarin
80 g
Budafoki élesztő
10 g
víz
1 dl
alma
1,5 kg
barnacukor
1 ek
fahéj
1 kk
lime
2 db

Preparation mode:

Összekeverjük a lisztet, a porcukrot, a sót és az élesztőt. Ezután hozzáadjuk a vajat és a margarint, majd jól eldolgozzuk, hogy később kialakuljon az omlós tésztaszerkezet. Végül hozzáadjuk a vizet és kidagasztjuk a tésztát. A kész tésztát lefóliázva hűtőbe tesszük.

Amíg a tészta a hűtőben pihen, elkészítjük az almatölteléket: 1,5 kg almát meghámozunk, magjától megtisztítunk és felszeletelünk. Ezután hozzáadunk 1 evőkanál barnacukrot és 1 kávéskanál fahéjat, majd egy nagy tálban ezeket alaposan összeforgatjuk. Ha megvan, főzőedénybe tesszük és alacsony lángon/fokozaton, lassan, fedél alatt megfőzzük. Ez kb. félóra alatt megvan. Ha megpuhult az alma, hagyjuk kihűlni.

Ezt követően elővesszük a tésztánkat és kettéosztjuk. Mindkét tésztadarabot kb. 3mm vékonyra kinyújtunk. Az egyik tésztát a sütőpapírral kibélelt sütőformába helyezzük (30×20 cm). Ez lesz a pite alja. Ezután rárakjuk az almatölteléket és egyenletesen eloszlatjuk. Ha ez megvan, 2 darab lime-ot héja nélkül vékony karikákra szeletelünk és az almaréteg tetejére tesszük a szeleteket, egymás mellé. Nem kell túl sok, mert a lime intenzív ízt fog adni. Végül a másik a tésztadarabbal lefedjük a pitét és villával megszurkáljuk a tetejét. A felesleges tésztadarabokat körbe levágjuk, ezután a pitét letakarva kelesztjük 1 órát. Kelesztés után 1 felvert tojással lekenjük a felületét és előmelegített sütőben 180 C-on félóráig sütjük. Kihűlve, felszeletelve tálaljuk.

Elkészítés lépései:

Almás-lime-os pite elkészítésének 1. lépése
Almás-lime-os pite elkészítésének 2. lépése