Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Almás pite gluténmentesen

Ingredients:

Mester sütiliszt
500 g
1 csipet
vaj/ zsír/ margarin (nálam teavaj)
20 dkg
friss Budafoki élesztő
25 g
porcukor
1 ek
20%-os tejföl
150 g
tojás (M)
2+1 db
1 a kenéshez
alma
kb 2 kg
tisztítva
cukor ízlés szerint
+ fahéj
friss citromlé
ha nem elég savanykás az alma
Dr Oetker vaníliás pudingpor
1 csomag
Lékötőnek

Preparation mode:

Az almákat előkészítem, meghámozom, kiszedem a magházat, és hogy ne barnuljon, citromos vízben félreteszem.
A tejfölben elkeverem a porcukrot, és az élesztőt. Félreteszem, míg a tésztát elkezdem összeállítani.
A liszthez hozzáadom a sót, majd elmorzsolom a vajjal, mintha omlós tésztát készítenénk. Ha meg van, hozzáadom a tojásokat, és az élesztős tejfölt, és egy rugalmas tésztát gyúrok belőle. Letakarva félreteszem pihenni.
Közben lereszelem az almát egy edénybe, hozzáadom a cukrot, fahéjat, és elődinsztelem. Akkor jó, ha már levet ereszt, de még nem teljesen puhára főtt. Ekkor a csomag pudingport kevés vízzel csomómentesre keverem, és gyors keverés mellett besűrítem vele az almámat. Félreteszem hűlni.
Kb 1 órányi pihentetés után a tésztámat átgyúrom, 2 felé veszem, és sütőpapíron kinyújtom kb gáztepsi méretűre. Sütőpapírostól átemelem a tepsimre, megszurkálom villával, majd a langyosra hűlt almát ráhalmozom, és eloszlatom rajta. Szintén sütőpapíron kinyújtom a tészta másik felét is, és ráborítom az almára. Ezt a lapot is megszurkálom villával, majd egy felvert tojással megkenem a tetejét és 180 fokos sütőben kb 20 perc alatt készre sütöm.