Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Amerikai Pite

Ingredients:

Búzaliszt
500 g
Budafoki élesztő
25 g
10 g
Cukor
40 g
Vaj
200 g
Tojás
1 db
Tej
1 dl
kb
Alma
1 kg
Fahéj
Zsemlemorzsa
Almalekvár(vagy ami otthon van)

Preparation mode:

A lisztet és a hűtőből kivett vajat elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval együtt tésztát gyúrunk belőle. Az elkészült tésztát fóliába tekerjük és egy órán keresztül a hűtőben pihentetjük.
Ezalatt az almát meghámozzuk, nagyobb darabokra vágjuk, majd egy tálban fahéjjal és cukorral ízesítjük. A sütőformát kivajazzuk. A kihűtött tésztát 2 részre osztjuk kétharmad-egyharmad arányban, a nagyobb tésztát pedig kinyújtjuk, és kibéleljük vele a sütőformát. Ezután villával megszurkáljuk egyenletesen, majd előmelegített sütőben (180°C-on) 10 percig sütjük. Ameddig sül, a kisebb tésztát egyenletes darabokra osztjuk, és a darabokat elnyújtjuk – ezekből lesz a pite teteje. A sütőből kivett tésztát vékonyan megkenjük lekvárral, majd megszórjuk zsemlemorzsával és elterítjük rajta a tölteléket. A kinyújtott tésztaszálakat egymásra helyezve rácsformát hozunk létre. Az elkészült pitét felvert tojással megkenjük, majd pihentetjük fél órát. Ezután 180°C-os sütőben arany barnára sütjük (40-50 perc). A kihűlt pitét szeleteljük, és porcukorral leszórva tálaljuk.

Elkészítés lépései:

Amerikai Pite elkészítésének 1. lépése
Amerikai Pite elkészítésének 2. lépése
Amerikai Pite elkészítésének 3. lépése
Amerikai Pite elkészítésének 4. lépése
Amerikai Pite elkészítésének 5. lépése
Amerikai Pite elkészítésének 6. lépése