Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Aranygaluska

Preparation mode:

Hozzávalók:

50 dkg finomliszt, 2 dkg budafoki élesztő, 7 dkg vaj, 3 dl tej, 1 púpozott ek cukor, 2 db tojássárgája, 1 ek vaj (a forma kikenéséhez, A szóráshoz: 30 dkg dió (darált), 15 dkg cukor, 10 dkg vaj, A sodóhoz 7 dl tej, 4 db tojássárgája, 1 db vanília (kikapart magja, 6 dkg cukor, 1 púpozott ek finomliszt

A szobahőmérsékletű lisztet tálba szitáljuk.
A tejet meglangyosítjuk, elmorzsoljuk benne a Budafoki élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, és felfuttatjuk. KB 10 perc.
A vajat megolvasztjuk, a tojássárgákkal és a felfuttatott élesztővel együtt a liszthez adjuk, és kemény munkával hólyagosra gyúrjuk, vagy géppel kB 10 percig vehetjük, akkor jo, mikor elvallik az edény falatol. Tetejét meglisztezzük, letakarjuk, és duplájára kelesztjük.
Ha kész, ujjnyi vastagra nyújtjuk, és pici pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Én 6 cm-es szaggatot használok.
Egy kapcsos tortaformát, vagy kerámia edenyt vastagon kivajazunk, a vajat megolvasztjuk, a diót és a cukrot kikeverjük.
Fogjuk a pogácsákat, beleforgatjuk az olvasztott vajba, meghempergetjük a cukros dióban, és a formába sorakoztatjuk őket.
Ha az egész kész, előmelegített sütőbe toljuk letakarva (a dió könnyen odakap).
Amíg sül, elkészítjük a sodót: A tejet a vaníliarúd kikapart magjával felforraljuk, majd levesszük a tűzről.
Egy másik lábosban kikeverjük a tojássárgákat a cukorral és a liszttel.
Apránként hozzáadva a vaníliás tejet, kis lángon sűrűre főzzük (nem nagyon sűrűre, nem puding!).
Megvárjuk, míg a kész aranygaluska is hűl egy kicsit, majd széttépjük (nem vágjuk), és nyakon öntjük a sodóval.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés

Elkészítés lépései: