Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Badambura

Preparation mode:

Tészta :
– 70 dkg liszt,
– 3 evőkanál porcukor,
– 1 kávéskanál só,
– 25 g friss élesztő,
– 1 tojás,
– 1 tojássárgája,
– 7 dkg puha vaj,
– 15 dkg tejföl,
– 2 – 2, 5 dl langyos tej,

Töltelék :
– 10 – 15 dkg darált mandula,
– 7 dkg porcukor,

Kenéshez :
– 10 dkg olvasztott vaj

– Az élesztőt 1 dl cukros, tejben felfuttatjuk. A lisztet összeszitáljuk a cukorral és a sóval, közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a felfutott élesztőt, a tejföllel elkevert tojásokat és hozzáadjuk a puha vajat. Elkezdjük összedolgozni és annyi tejet adagolunk hozzá, hogy inkább keményebb állagú tésztát kapjunk. Letakarva a duplájára kelesztjük.
– Ha a tészta megkelt, 2 darabra osztjuk majd azokat további 5 – 5 részre. A tésztagombócokat egyenként lisztes felületen, hártya vékonyra ( kb 40 x 25 cm ) nyújtjuk. A munkalapot olvasztott vajjal lekenjük, ráhelyezzük az első lapot, megkenjük olvasztott vajjal majd az 5 lapot úgy rétegezzük, hogy a közöket olvasztott vajjal megkenjük. A felsőt lapot már nem kenjük le. Ezután az egyik hosszabbik oldalt egyenesre vágjuk és feltekerjük mint a bejglit. A rúdból 2 – 3 ujjnyi vastag szeleteket vágunk.
A szeletek közepébe mélyedést készítünk, ide szórunk 2 teáskanál tölteléket és a tészta széleit összecsipkedjük, majd sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk úgy, hogy az összetétel alulra kerüljön.
– 180 °C – os sütőben halványra sütjük. Ha kihűltek, meghintjük porcukorral.