Exit print modePrint recipe A+ A- Undo all

Bécsi fánk

Ingredients:

BL-55-ös liszt
300 g
vaj
50 g
cukor
50 g
M-es méretű tojás sárgája
2
M-es tojás
1
Budafoki élesztő
40 g
1 tk
rum
2 tk
szobahőmérsékletű tej
85 g
ízlés szerint vanília és citrom
Töltelék: sárgabaracklekvár
Díszítés: porcukor

Preparation mode:

A tészta minden hozzávalóját összekeverjük egy sima tésztává és kb. 20 percig kelni hagyjuk. Ezután 45 grammos darabokra osztjuk, gömbölyítjük és egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. A tésztadarabokat 2-3 perc után az ujjainkkal egy kicsit laposra nyomkodjuk, végül letakarva, meleg helyen kb. 2 órát kelesztjük, majd egy levegős helyen száradni hagyjuk. A sütéshez egy lábost használjunk hozzá passzoló fedővel. A sütőolajat melegítsük 170-175 °C-ra. A tésztadarabokat a megszáradt felső részükkel lefelé tegyük a forró olajba és tegyük rá a fedőt. 2-3 perc múlva vegyük le a fedőt, két villával fordítsuk meg a fánkokat és fedő nélkül süssük meg az alsó oldalukat is 2-3 percig. Ezután fordítsuk meg újra, és kb. egy percig még süssük. Végül fordítsuk meg még egyszer és azonnal egy fölözőkanállal tegyük a fánkokat konyhai papírtörlőre, hogy lecsöpöghessenek.
A kihűlt fánkokat már csak meg kell tölteni sárgabaracklekvárral. Ehhez töltsük a lekvárt egy habzsákba. A töltéshez használhatunk direkt fánktöltéshez kialakított töltőcsőrt vagy egy nyárssal beleszúrunk a fánk közepébe és azon keresztül a habzsákhoz tartozó 7-es méretű töltőcsővel beletöltjük a lekvárt. Végül a fánkokat megszórjuk porcukorral és tálaljuk.

Elkészítés lépései:

Bécsi fánk elkészítésének 1. lépése
Bécsi fánk elkészítésének 2. lépése