Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Bejgli

Preparation mode:

4 db rúdhoz:
-1 kg liszt,
-50 dkg margarin (fele lehet zsír),
-10 dkg cukor,
-pici só,
-2-3 tojássárgája,
-2 dl tejföl,
-3 dkg hideg tejben elkevert friss élesztő,

2-2 rúdhoz való töltelék:
-50 dkg darált mák,
-30 dkg cukor,
2-3 kanál méz,
-mazsola,
-reszelt citromhéj,
-2 dl tej vagy víz

Először a tölteléket készítem el, hogy legyen ideje kihűlni. Ugyanezt a tölteléket megcsinálom 50 dkg dióval. Tulajdonképpen nem főzöm, csak felforrósítom a 2 dl folyadékot, beleteszem a belevalókat, megkeverem, kicsit összemelegítem, félreteszem hűlni. Ha legalább langyos a töltelék, begyújtom a sütőt közepes hőmérsékletre, és elkészítem a tésztát. A tészta hozzávalóit gyorsan összeállítom, 4 részre osztom, nyújtom, a 2 mákos, 2 diós töltelékkel töltöm. Tepsibeteszem, villával megszúrkálom a tetejét, hogy ne repedjen ki.Először tojássárgájával megkenem, ha épp megszikkadt, tojásfehérjével is.Ettől lesz márványos . Pihentetni nem kell, a tojásfehérjével való kenés után már rakom is a sütőbe. Közepes tűznél sütöm.Egyszerre belefér mind a 4 hagyományos nagy tepsibe.Én ezt most csak dióval készítettem el a családom kívánságára.

Elkészítés lépései:

1. Töltelék elkészítése
2. Tészta elkészítése
3. Elkészítési idő: 30 perc
4. Sütés: 25-30 perc