Blundel tészta

Ingredients:
Preparation mode:
50 dkg vajból, 20 dkg liszttel vajalapot gyúrunk. ( A lisztet az 1kg-ból vegyük el!!!)
Éppencsak egyneművé dolgozzuk,kb 20 %-át a dagasztóba tesszük, a többit folliába csomagoljuk és hűtjük.
Ezzel a 20% vajalappal, és a többi hozzávalóval sima tésztát dagasztunk.Kézzel jól átgyúrjuk, tetejére keresztet vágunk, és letakarva 20 percet pihentetjük.
A tésztát négyszögletesre formázzuk, a közepét vastara hagyva, a sarkainál kifelé nyútsuk meg a tésztát. (úgy néz ki, mint egy virágszirom).
Helyezzük a közepébe a vajalapot és csomagoljuk be a tésztával.
A sodrófával ütögessük középről kifelé a vajas részt, majd kezdjük nyújtani, igyekezzünk sarkosak maradni.
Elkezdjük a hajtogatást.
Először szimplán hajtjuk (jobbról ballra egymásra hajtjuk).
Forgassuk el 90fokkal, és ismét nyújtsuk ki. Most duplán hajtogatjuk.
A tésztát a közepéig hajtjuk jobbról is, és balról is, mint egy könyv. Ezután hajsuk félbe, forgassuk el 90 fokkal és hűtőben pihentessük 20 percet.
Ismét kinyújtjuk, szimplán hajtjuk, elforgatjuk 90 fokkal és újabb 20 perc pihenő a hűtőben.
Ezután készíthetjük a kakaós csigát, túrós batyut meggyes táskát….stb.
Kakaócsiga: 1cm vastagra nyújtjuk, megkenjük olvasztott vajjal, meghintjük a cukrozott kakaóval. Feltekerjük mint a beiglit és 1-2 cm vastagra vágjuk. /ki hogy szereti/. Tepsiben 30 percet kelesztjük és 210 fokos gőzös sütőben kb. 15perc alatt megsütjük.
Túrósbatyu:1 cm vastagra nyújtjuk, 10x10cm kockára vágjuk. Lekenjük vajjal, megtöltjük a túróval. Tepsiben 35 percet kel. 200 fokos gőzös sütőben sütjük.
Elkészítés lépései:
Elkészítjük a Blundeltésztát, majd töltjük a megfelelő töltelékkel. Sütjük.