Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Böjti perec

Ingredients:

BL55-ös búzaliszt
440 g
rozsliszt
35 g
vaj
15 g
méz
15 g
Budafoki élesztő
½ kocka
2 tk
kömény
1 ½ tk
tej
100 ml
víz
180 ml
MÁZ HOZZÁVALÓI:
BL 55 búzaliszt
75 g
3 tk
víz
85 ml

Preparation mode:

A tészta minden hozzávalóját összekeverjük egy sima tésztává és kb. 10 percig letakarva pihenni hagyjuk.

Ezután 60 grammos darabokra osztjuk, gömbölyítjük és kis ideig letakarva ismét pihentetjük.

Ezután a tésztákból csíkokat formázunk és letakarva további 5 percre félretesszük. Majd a csíkokat kb. 50 cm hosszúra nyújtjuk és perecet formázunk belőlük. A pereceket egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és letakarva meleg helyen kelni hagyjuk.

Végül a tetejét vízzel megpermetezzük és előmelegített sütőben vízgőzzel megsütjük. Ehhez néhány perccel korábban egy másik tepsit teszünk az előmelegített sütő alsó rácsára, beleöntünk 1/8 liter vizet és azonnal becsukjuk a sütő ajtaját.

A köztes időben a máz alapanyagait habverővel összekeverjük, addig amíg a liszt csomómentes nem lesz.

A pereceket 200°C-on kb. 8-10 perc alatt világosra sütjük, még melegen a megkenjük a mázzal és további két perc alatt készre sütjük.


Elkészítés lépései:

Böjti perec elkészítésének 1. lépése