Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Bolo Rei (Portugál karácsonyi kalács)

Ingredients:

BL55 liszt
500 g
friss Budafoki élesztő
35 g
5 g
cukor
90 g
tojás
3 db
vaj
90 g
citrom reszelt héja
1 db
narancs reszelt héja
1 db
kandírozott gyümölcs
100 g
aszalt gyümölcs és magvak keveréke
100 g
portói bor
1 dl
TETEJÉRE:
tojás
1 db
fenyőmag
25 g
kesudió
25 g
mandula pálcika
25 g
méz
aszalt és kandírozott gyümölcsök
100 g

Preparation mode:

A gyümölcsök és magvak kivételével mindent készíts elő és alaposan dagaszd ki a tésztát.
A dagasztás végén keverd bele a gyümölcsöket, magvakat.

Letakarva meleg helyen keleszd legalább 1 órát.

Kelesztést követően oszd 2 felé a tésztádat és gömbölyítsd fel, majd képezz a közepébe egy lyukat.

Helyezd sütőpapírral bélelt lemezre és a közepén a lyukba tegyél egy sütésálló kerek formát. Így keleszd legalább duplájára, kb. 1-1,5 óra alatt.

Felületét egésztojással kend le és fenyőmaggal, kesudióval, mandulával díszítsd.

170°C -os előmelegített sütőben 25 perc alatt süsd aranybarnára.

Sütés után mézzel kend le a kalácsot, majd aszalt és kandírozott gyümölcsökkel díszítsd.

Tálalás előtt egy kevés porcukorral szórd meg.

Jó étvágyat kívánunk!

Footnotes:

Bolo Rei, a portugálok hagyományos karácsonyi kalácsa, tulajdonképpen egyfajta gyümölcskenyér, amit november végétől január 6-ig, vízkeresztig sütnek és fogyasztanak.

Különlegessége, hogy a hagyomány szerint a tésztába egy babszemet vagy pénzérmét rejtettek el, és aki megtalálta, az lett a nap királya.