Bolo Rei (Portugál karácsonyi kalács)

Ingredients:
Preparation mode:
A gyümölcsök és magvak kivételével mindent készíts elő és alaposan dagaszd ki a tésztát.
A dagasztás végén keverd bele a gyümölcsöket, magvakat.
Letakarva meleg helyen keleszd legalább 1 órát.
Kelesztést követően oszd 2 felé a tésztádat és gömbölyítsd fel, majd képezz a közepébe egy lyukat.
Helyezd sütőpapírral bélelt lemezre és a közepén a lyukba tegyél egy sütésálló kerek formát. Így keleszd legalább duplájára, kb. 1-1,5 óra alatt.
Felületét egésztojással kend le és fenyőmaggal, kesudióval, mandulával díszítsd.
170°C -os előmelegített sütőben 25 perc alatt süsd aranybarnára.
Sütés után mézzel kend le a kalácsot, majd aszalt és kandírozott gyümölcsökkel díszítsd.
Tálalás előtt egy kevés porcukorral szórd meg.
Jó étvágyat kívánunk!
Footnotes:
Bolo Rei, a portugálok hagyományos karácsonyi kalácsa, tulajdonképpen egyfajta gyümölcskenyér, amit november végétől január 6-ig, vízkeresztig sütnek és fogyasztanak.
Különlegessége, hogy a hagyomány szerint a tésztába egy babszemet vagy pénzérmét rejtettek el, és aki megtalálta, az lett a nap királya.