Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Budafoki húsvéti kalács

Ingredients:

finomliszt
500 g
cukor
75 g
Budafok friss élesztő
35 g
tej
1-2 dl
egész tojás
4+1 db
aszalt barack
65 g
aszalt szilva
65 g
aszalt vörös áfonya
65 g

Preparation mode:

Az élesztőt a tejben kevés cukorral felfuttatjuk. Egy mély keverőtálban a lisztet összekeverjük a sóval, cukorral, 4 tojással, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és simára dagasztjuk. Ha a tészta összeállt, hozzáadjuk a vajat és addig dagasztjuk, amíg a tészta el nem válik az edény falától. Ezután a tésztát 30 percig letakarva meleg helyen pihentetjük, majd három egyenlő részre osztjuk. A tésztadarabokat ellapítjuk és az apróra vágott aszalt gyümölcsöket fajtánként belekeverjük. A három fajta tésztából copffonással kalácsot fonunk, majd kuglóf-, vagy briósformába tesszük, a felületét teljes tojással megkenjük. Meleg, zárt helyen duplájára kelesztjük. Sütés előtt a felületét még egyszer tojással megkenjük, ezután 180 °C-os sütőben barnára sütjük. Kihűlés után felszeleteljük és tálaljuk. Tipp: az aszalt gyümölcsöket előzőleg vízbe, vagy rumba áztathatjuk.