Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Bukta

Ingredients:

liszt
500 g
Budafoki élesztő
1 kocka
cukor
100 g
vaj
120 g
tej
250 ml
10 g
vaníliáscukor
2 ek
citromhéj
folyékony vaj a mártogatáshoz
200 g
porcukor szóráshoz
vaj a kikenéshez
sárgabaracklekvár tölteléknek

Preparation mode:

Az élesztőt meleg tejben feloldjuk, a liszt egyharmadával és egy kevés cukorral elkeverjük, megszórjuk liszttel és letakarva meleg helyen kelni hagyjuk. A többi hozzávalót kimérjük és a kész kenyértésztával egy sima tésztává dolgozzuk össze. A kész tésztát ezután fél órán át letakarva ismét kelni hagyjuk, majd kötélformára alakítjuk, és kb. 30 centis darabokat vágunk belőle. A darabokat gömbbé formáljuk, végül pedig lelapítjuk.
A sárgabaracklekvárt egy kanállal a tésztadarabokra helyezzük, és a tésztát minden oldalról alaposan lezárjuk. Ismét gömbbé formáljuk a már megtöltött tésztát, olvasztott vajba mártjuk és lazán, egymástól kényelmes távolságra a kivajazott tepsire helyezzük.
Még egyszer 30 percig meleg helyen kelni hagyjuk, majd 190°C-on 20 perc alatt aranybarnára sütjük. Sütés után porcukorral megszórjuk, és a legjobb, ha még melegen vaníliaszósszal tálaljuk.

Elkészítés lépései:

Bukta elkészítésének 1. lépése
Bukta elkészítésének 2. lépése
Bukta elkészítésének 3. lépése