Exit print modePrint recipe A+ A- Undo all

Burgonyás stangli

Ingredients:

finomliszt
500 g
3 kk
Budafoki élesztő
20 g
főtt krumpli főzőleve
2,8 dl
krumplipüré
1 ek
puha vaj
1 ek
Tetejére: szezámmag
1 ek

Preparation mode:

A lisztet átszitáljuk. A tepsit sütőpapírral kibéleljük.
Egy műanyag kelesztőtálba belemérjük a lisztet, hozzáadjuk a sót, jól elkeverjük.
Rámorzsoljuk az élesztőt, ráöntjük a langyos vizet, beletesszük a krumplipürét, vajat és jól kidagasztjuk. Viszonylag lágy tésztát kell hogy kapjunk, ami előszőr kicsit ragad, de aztán dagasztás során szépen elválik az edény falától és a kezünktől is. Ha túl lágy a tészta, kicsi lisztet adjunk még hozzá.
Amikor szép fényes és egynemű, letakarjuk és félretesszük 1-1,5 órára.
Ha megkelt a tésztánk, enyhén lisztezett felületre borítjuk, 12 egyforma darabra vágjuk és kis bucikká formáljuk.
A bucikból egyesével “rudakat sodrunk”. A rudakat 2-3 cm-es közökkel egymás mellé rakjuk és vízzel enyhén lepermetezzük. Egy másik tepsivel lefedve 30 percet pihentetjük.
Amikor letelt a 30 perc, addigra jól meg is keltek a stanglik, ismét kicsit megpermetezzük a stanglikat és szezámmaggal megszórjuk.
Majd 170 fokon (hideg sütőben indítva) kb. 25 perc alatt készre sütjük.
A stanglikat rácson hagyjuk kihűlni.