Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Császárkuglóf

Ingredients:

liszt
2 ek
kovászhoz
Budafoki élesztő
1 kocka
tej
2 dl
liszt
25 dkg
cukor
12 dkg
vaj
8 dkg
tojássárgája
8 db
tojás fehérje
2 db
gesztenyemassza
15 dkg
étcsoki
8 dkg
csipetnyi só
rumba áztatott mazsola
elhagyható

Preparation mode:

Egy nagy bögrében simára keverjük az élesztőt a tejjel és cukorral, hozzászitáljuk a lisztet; felfuttatjuk. Mély tálban összedolgozzuk a lisztet a megkelt élesztővel, hozzáadjuk a szétmorzsolt gesztenyemasszát, a reszelt csokoládét, mazsolát, tojások sárgáit, a vajat, cukrot, sót, végül a tojásfehérje keményre vert habját – a tésztát alaposan kidolgozzuk. Zsiradékkal vastagon kikent formába öntjük a tésztát és addig kelesztjük, míg a forma feléig fel nem jön a tészta (amennyibe kis formánk van, akkor kettőbe kelesztjük). Ha nincs kuglófformánk, akkor egy magas peremű, szögletes tepsiben is süthetjük. A megkelt tésztát előmelegített forró sütőbe tesszük és 180°-on sütjük (tűpróba!).

Forrás: Frank Júlia “Süssünk, süssünk valamit” könyve