Exit print modePrint recipe A+ A- Undo all

Császárzsemle

Preparation mode:

Előtészta:, 400 g BL-55 típusú búzaliszt, 260 ml víz, 6 g só, 4 g élesztő,

Főtészta:, 670 g előtészta, 920 g BL-55 típusú búzaliszt, 520 ml víz, 26 g só, 5 g árpacsíra, 1 kocka Budafoki élesztő, 10 g cukor

Előtészta:
Az összes hozzávalót elkeverjük egymással, jól átgyúrjuk és a tésztát 15 órára a hűtőszekrénybe tesszük.

Főtészta
Az összes hozzávalót elkeverjük egymással, jól átgyúrjuk és a tésztát 30 percig pihenni hagyjuk. A tésztát nagyjából 80 grammos darabokra osztjuk és gömböket formálunk belőle. Jól meglisztezzük őket és még 20 percig pihenni hagyjuk, majd a gömböket kilapítjuk. A bal kéz hüvelykujjat a felső ujjperccel a tészta közepe felé a tésztára fektetjük. A tésztát félbehajtjuk, úgy, hogy beterítse a bal kéz hüvelykujját, ami az utolsó lépésig a tésztában marad. A jobb tenyerünket kisujjal és a tenyér oldalával a tésztára közepére helyezzük, közel a bal hüvelykujjhoz. A tésztát toló mozdulatokkal ötször a bal hüvelykujj felé toljuk. Az utolsó alkalommal kihúzzuk a bal hüvelykujjat és az ujjunk helyén keletkezett lyukat a kilógó tésztával betömjük. A zsömléket a csillaggal lefelé egy tepsibe helyezzük és 50 percig kelni hagyjuk. Ezután megfordítjuk, vízzel meglocsoljuk és 230°C-on kb. 15 perc alatt arany barnára sütjük őket.
Tipp: a jobb sütési eredményért állítsunk egy vízzel teli edényt a sütőbe, hogy gőz keletkezzen.

Elkészítés lépései:

Császárzsemle elkészítésének 1. lépése
Császárzsemle elkészítésének 2. lépése