Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Cseh karácsonyi kalács (Vánočka)

Ingredients:

Budafok élesztő
50 g
liszt
700 g
margarin
150 g
kristálycukor
140 g
tej
300 ml
tojás sárgája
5 db
mazsola
80 g
citromlé
1 kk
darabolt dió
100 g
szeletelt (vagy egész) mandula
100 g

Preparation mode:

A langyos, cukros tejben megfuttatjuk az élesztőt. Egy tálba beleöntjük a lisztet, cukrot, sót, citromlét, olvasztott margarint, a tojássárgákat és a megfuttatott élesztőt. Alaposan kidolgozzuk és kb. 30 percig kelesztjük. Hozzáadjuk a diót és a mazsolát, még 10 percig kelesztjük.
Kinyújtjuk a tésztát, kettévágjuk, mindkét felét még 9 darabra osztjuk, amelyekből egyforma hosszúságú hengereket. A négy legszebb (legerősebb) hengerből egy alapkalácsot fonunk. A következő három darabból klasszikus hármasfonatot készítünk, a fennmaradó kettőből egyszerű kettesfonatot. A kikent tepsibe beletesszük a négyesfonatú alapkalácsot, a közepét széthúzzuk, beletesszük a hármasfonatú részt, ennek is széthúzzuk a közepét és beletesszük a duplafonatú részt. Fontos, hogy a duplafonat az egyik végétől a másik végéig érjen, a végei pedig lezárják a kalácsot. Még 30 percig kelesztjük.
A kalácsot megkenjük tojással, megszórjuk a szeletelt mandulával (esetleg díszíthetjük egész mandulával), kb. 30-40 percig sütjük 160°C-on.