Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Cseh kifli

Ingredients:

öregtészta
27 dkg
rétesliszt
25 dkg
tej (2,8%)
260 ml
cukor
1 tk
1 tk
Budafoki élesztő
20 g
teavaj
50 g
zsír vagy vaj
50 g
tojás
1
Díszítéshez: Só és köménymag, de ízlés szerint variálható,
Öreg tészta: 20 dkg liszt 5 g Budafoki élesztő 1 dl víz

Preparation mode:

Elkészítés:

Öregtészta:

Az öregtésztához való hozzávalókat összekeverjük egy edényben és letakarjuk, majd 5 napon át 1 evőkanál lisztet és 1 evőkanál vizet keverünk mindennap a tésztánkhoz, így „etetjük”.

Tészta:
A langyos tej feléhez hozzáadjuk az élesztőt, a többi hozzávalóból pedig tésztát dagasztunk. Ehhez hozzáöntjük a maradék tejet és az öreg tésztát, majd alaposan eldolgozzuk. Kb. 1-2 percig pihentetjük, de akár egész éjszakára is a hűtőbe tehetjük, attól függ, mikor szeretnénk enni. Duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztánkat egyenlő részekre osztjuk (kb. 10 db lesz belőle), és a darabokat téglalap alakúra kinyújtjuk. Egy kis zsírral vagy vajjal megkenjük, ezután feltekerjük, úgy, hogy kifli formákat kapjunk.
Sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük és kb. 30 percig pihentetjük.
A tetejét felvert egész tojással lekenjük, majd megszórjuk a sóval és köménymaggal, de ízlés szerint más magokkal is ízesíthetjük.
Végezetül előmelegített sütőben, 220-230 fokon kb. 30 perc alatt szép aranybarnára sütjük.

Az eredeti recept itt található: https://nasavareska.blogspot.hu/2015/03/fajn-rozky-2pokus-o-dubcekove-rozky.html

Elkészítés lépései:

Cseh kifli elkészítésének 1. lépése