Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Csíkos kalács

Ingredients:

finomliszt
25 dkg
cukor
30 g
1/4 tk
tojás sárgája
2
tejszín
1 dl
tej
0,5 dl
élesztő
10 g
kakaó
1 ek

Preparation mode:

A lisztet tálba szitáljuk, belemorzsoljuk az élesztőt, beleszórjuk a sót és a cukrot, majd az egészet elkeverjük. A közepébe mélyedést készítünk, ebbe tesszük a tojások sárgáját, a szobahőmérsékletű tejszínt és tejet. Rugalmas tésztát dagasztunk, majd a tésztát ketté szedjük. Az egyik gombócba belegyúrunk 1 ek. kakaót. A gombócokat gömbölyítjük, majd a kétszeresére kelesztjük ( kb. 45 perc). Amint megkeltek mindkét gombócot téglalap alakúra kinyújtjuk, a sima lapra helyezzük a kakaósat, majd szorosan feltekerjük. Kicsit meghengergetjük és egy kivajazott kisméretű kuglófformába ( kb. 20 cm átmérőjű) beletekerjük.
Ismételten kétszeresére kelesztjük (kb. 30 perc), ezalatt a sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Mikor a kalács megkelt, egy egész felvert tojással lekenjük és a meleg sütőbe toljuk. Szép pirosra sütjük, majd rácsora fordítva hűlni hagyjuk.

Jó étvágyat hozzá!