Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Csokis csillag

Preparation mode:

3 dl langyos tej, 10 dkg vaj, 2 ek cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 2 tojássárgája, 3 dkg élesztő, só, 60 dkg liszt, 1 ek facsart citromlé,

Krémhez: , 1 kis üveg mogyorókrém, vagy, 4 púpos kanál kakaó, 20 dkg vaj, 30 dkg cukor,

Tetejére: 1 ek. tej, 1 tojássárgája, 1 tk cukor

Az élesztőt kevés tejben felfuttatjuk egy kis cukorral. A tészta többi hozzávalóját a felfuttatott élesztővel összedolgozzuk, majd addig dagasztjuk, míg szép sima felületű, és rugalmas tésztát nem kapunk.

Félretesszük, letakarjuk, és a duplájára kelesztjük. Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, 4 cipóvá osztjuk. Egyenként kb. lapostányér nagyságúra nyújtjuk őket. A sütőlemezre teszünk egy darab sütőpapírt, és erre helyezzük az első lapot. Ezt egyenletesen megkenjük a krém egyharmadával, ráhelyezzük a második lapot, ezt is megkenjük, majd a harmadik lap következik, a maradék krém, végül a negyedik lappal zárjuk.

Fogunk egy lapostányért, vagy bármilyen kör alakú tálat, a tésztára helyezzük, és körben éles késsel szabályosra vágjuk. Ezután egyenlő, páros számú szeletre vágjuk.

Kettesével kifele (egy-egy szeletet egymásnak ellentétesen) megcsavarjuk a szeleteket, széleiket összenyomjuk. 10 percig pihentetjük, addig a sütőt előmelegítjük 200 fokra. A tésztát lekenjük a kikevert tejes/tojásos/cukros keverékkel, és szép aranybarnára sütjük.