Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Dagasztás nélküli házikenyér

Ingredients:

liszt
40 dkg
Budafoki friss élesztő
2,5 dkg
1,5 tk
langyos víz
3 dl

Preparation mode:

Elkészítési idő:

80 perc (+10-12 óra pihentetés)

A vizet egy tálban elkeverem az élesztővel. Beleteszem a lisztet és a sót. Fakanállal összekeverem egyneművé, majd egy gombóccá gyúrom. Belerakom az egészet egy zacskóba és vissza az edénybe, végül letakarom. Kb. 9-12 órát hagyom állni (reggel összekeverem, este megsütöm, vagy este keverem be és reggel sütöm).
Lisztezett deszkára öntöm és félbehajtogatva kenyér alakúvá formálom. Kevés liszttel meghintem és letakarva egy konyharuhával fél órát hagyom még kelni.
Ez idő alatt előmelegítem 200 fokra a sütőt. Egy jénait (vagy olyan edényt, aminek van teteje, pl. kacsasütő, fazék) kibélelek sütőpapírral. Az alsó, sütőpapíros jénait be is rakom melegedni a sütőbe. Fél óra elteltével belerakom a kenyeret, rárakom a jénai tetejét és 40 percig sütöm.
Ha nem pirult még meg eléggé a teteje, akkor 5-10 percig fedő nélkül is bent hagyom a sütőben.
Ezután kiveszem, egy rácsra vagy deszkára vagy tiszta konyharuhára teszem és vékonyan meg kenem a tetejét kevés vízzel egy ecset segítségével. Picit hagyom, hogy beszívja és ha már kéz-melegre hűlt, lehet is szeletelni.

Elkészítés lépései: