Édes kelt tészta (alap)

Ingredients:
búzaliszt
50 dkg
cukor
5 dkg
Budafok friss élesztő
2,5 dkg
tej
2,5 dl
vaj
5 dkg
só
1 dkg
tojás
1 db
Preparation mode:
A lisztet egy tálba szitáljuk és összemorzsoljuk a vajjal. Egy pohárba beleszórjuk a cukrot és beleöntjük a langyos tejet. Az élesztőt beletesszük a cukros tejbe és felfuttatjuk, majd hozzáadjuk a liszthez a tojással és sóval együtt.
Ezután egy csomómentes tésztát gyúrunk belőle, alaposan dagasztjuk, lisztezett tálban kelesztjük.
Ebből a tésztából fonott kalács, briós, bukta stb. készíthető. A tölteléket szabadon variálhatjuk. Sütés előtt a tésztát kenjük meg tojássárgájával, ettől lesz szép fényes a teteje.