Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Édes kelt tészta

Ingredients:

finomliszt
1 kg
Budafoki friss élesztő
50 g
vaj vagy margarin
180 g
15 g
tojás
3 db
tej
300 g

Preparation mode:

Első mozzanatként minden anyagot kimérünk. Ezután kovászt készítünk: a langyos tej egy kis részében elkeverjük az élesztőt, és annyi lisztet adunk hozzá, hogy csomómentesre tudjuk keverni egy habverő segítségével. A tetejét meghintjük liszttel és meleg helyen kelni hagyjuk körülbelül 30 percet. Ezt követően a maradék lisztet, tejet, cukrot, sót, zsiradékot és a tojást beletesszük egy tálba vagy a robotgép- edényébe és addig gyúrjuk, míg egy sima tésztát nem kapunk. A dagasztás kb. 8-10 percet, kézi dagasztás esetén 15-20 percet is igénybe vehet.
Fontos, hogy a vaj vagy margarin puha legyen, mert akkor lehet jól elkeverni a tésztában.
Mikor kész a tésztánk, kitesszük deszkára és felgömbölyítjük, így hagyjuk érni kb. 20-30 percet.

Elkészítés lépései:

Édes kelt tészta elkészítésének 1. lépése