Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Egyiptomi vaníliás sütemény

Ingredients:

tej
1 pohár
friss Budafok élesztő
10 g
tojás
1
liszt
3 pohár
vaj
250 g
tojássárgája + egy kevés tej a tészta megkenéséhez
1
tojás
1
töltelék
cukor
1 pohár
töltelék
étkezési keményítő
3 ek
töltelék
tej
2 pohár
vanília cukor
1 csomag
vanília rúd
1

Preparation mode:

1. Langyos enyhén cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
2. A lisztet átszitáljuk egy tálba, hozzáadjuk a tojást, sót, a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet és lágy tésztát gyúrunk. Alaposan dagasztjuk.
3. 2 részre osztjuk, mindkettőt lapra nyújtjuk, a tetejüket bőségesen megkenjük olvasztott vajjal.
4. A lapokat rétes mintára feltekerjük, utána „csigákat” készítünk belőlük (l. a kollázst)
5. Frissentartó fóliákba helyezzük a csigákat, utána 2 órára (de max. 4 órára) betesszük a hűtőbe.
6. Elkészítjük a tölteléket: a tojást a cukorral habosra kikeverjük, hozzáadjuk a keményítőt és addig keverjük, amíg nem lesz fehér csomómentes állaga.
7. Hozzáadjuk a meleg tejet és lassú tűzön, folyton kevergetve felforraljuk. Ezután hozzáadjuk a vanília cukrot és a vanília rúdból kikapart pépet.
8. A hűtőből kivesszük a csigákat és rögtön kinyújtjuk tepsi méretű lapokra, kb. 2-3 mm-re.
9. Az egyik lapot a sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük, rákanalazzuk a tölteléket, elegyengetjük.
10. A második picit nagyobbra kinyújtott lapot (azért nagyobb, hogy a végeit az első alá tudjuk tűrni) ráhelyezzük a töltelékes lapra. A felső lap tetejét villával szurkáljuk, kevés tejben felvert tojássárgájával megkenjük.
11. Előmelegített sütőbe helyezzük és 180°-on kisütjük. A sütemény akkor van kész, ha a teteje szép aranybarna színű lesz.