Exit print modePrint recipe A+ A- Undo all

Epres könnycsepp

Preparation mode:

Tésztához:, 500 g liszt, 25 g Budafoki élesztő, 5 g só, 50 g cukor, 50 g vaj, 2 tojás sárgája, 2 csomag vaníliás cukor, 2,4 dl tej,

Töltelékhez:, 500 g túró, 3 evőkanál cukor, 2 csomag vaníliás cukor, 1 tojás,

Díszítéshez:, 1 csomag hideg vaníliás pudingpor, 250 g eper,

Édes morzsához:, 30 g liszt, 20 g vaj, 10 g cukor

A hozzávalókból homogén tésztát készítünk, alaposan eldolgozzuk. Letakarva 15 percig pihentetjük.
8 dkg-os tészta gombócokat mérünk ki. Minden egyes gombócot középen egyenletesen szétválasztunk, majd szivar alakúra nyújtunk. Két-két tésztadarabot egymással keresztbe helyezünk, csavart fonással összefonjuk, az összefonott tésztát a közepénél ketté hajtjuk. A végeket két ujjunkkal összecsípjük úgy, hogy a kapott tészta csepp alakú legyen.
A tésztákat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, majd körülbelül 40 percig kelesztjük.
A túrós töltelékhez a hozzávalókat botmixerrel krémmé keverjük.
Minden tésztadarab közepébe az ujjunkkal mélyedést nyomunk, majd a tésztát egy felvert tojással lekenjük. Ezután a túrókrémet nyomzsákból beletöltjük a mélyedésekbe.
Édes morzsával megszórjuk. 230 °C-os sütőben 12 percig sütjük.
Sütés után hagyjuk kihűlni. Elkészítjük a hideg pudingot, amit nyomózsákból rátöltünk a túró tetejére. Ezután eperrel díszítjük, illetve édes morzsával enyhén megszórjuk.

Elkészítés lépései:

Epres könnycsepp elkészítésének 1. lépése
Epres könnycsepp elkészítésének 2. lépése