Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Epres könnycsepp

Preparation mode:

Tésztához:

500 g liszt

25 g Budafoki élesztő

5 g só

50 g cukor

50 g vaj

2 tojás sárgája

2 csomag vaníliás cukor

2,4 dl tej

Töltelékhez:

500 g túró

3 evőkanál cukor

2 csomag vaníliás cukor

1 tojás

Díszítéshez:

1 csomag hideg vaníliás pudingpor

250 g eper

Édes morzsához:

30 g liszt

20 g vaj

10 g cukor

 

A hozzávalókból homogén tésztát készítünk, alaposan eldolgozzuk. Letakarva 15 percig pihentetjük.

8 dkg-os tészta gombócokat mérünk ki. Minden egyes gombócot középen egyenletesen szétválasztunk, majd szivar alakúra nyújtunk.

Két-két tésztadarabot egymással keresztbe helyezünk, csavart fonással összefonjuk, az összefonott tésztát a közepénél ketté hajtjuk. A végeket két ujjunkkal összecsípjük úgy, hogy a kapott tészta csepp alakú legyen.

A tésztákat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, majd körülbelül 40 percig kelesztjük.

A túrós töltelékhez a hozzávalókat botmixerrel krémmé keverjük.
Minden tésztadarab közepébe az ujjunkkal mélyedést nyomunk, majd a tésztát egy felvert tojással lekenjük. Ezután a túrókrémet nyomzsákból beletöltjük a mélyedésekbe.
Édes morzsával megszórjuk.

230 °C-os sütőben 12 percig sütjük.

Sütés után hagyjuk kihűlni.
Elkészítjük a hideg pudingot, amit nyomózsákból rátöltünk a túró tetejére.
Ezután eperrel díszítjük, illetve édes morzsával enyhén megszórjuk.

Elkészítés lépései:

Epres könnycsepp elkészítésének 1. lépése
Epres könnycsepp elkészítésének 2. lépése