Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Erzsike-kalács

Ingredients:

Budafok élesztő
40 g
liszt
56 dkg
tojás
1 db
tojássárgája
2 db
cukor
6 dkg
vaj
6 dkg
1 kk
tej
folyamatosan adagoljuk, amennyit a tészta felvesz

Preparation mode:

az élesztőt kis tejjel cukorral felfuttatjuk. A liszthez hozzáadjuk a az élesztőt, egy egész tojást, 2 tojássárgáját, 6 dkg cukrot és 6 dkg vajat, sót. Kevés tej adagolásával könnyű tésztává dagasztjuk. A tésztát kis ideig kelni hagyjuk, majd 2 cipót formálunk belőle és gyúródeszkára tesszük. A cipókat négyszögletes alakúra nyújtjuk, bekenjük olvasztott vajjal majd úgy hajtogatjuk, mint a a vajas tésztát. Kis pihentetés után ismét nyújtjuk és olvasztott vajjal kenjük. A hajtogatást kétszer ismételjük meg, majd harmadszorra tekercsformára hajtogatjuk. Kivajazott tepsibe tesszük és a tetejét is megkenjük vajjal. Forró sütőben szép pirosra sütjük. Előtte akár formázhatjuk.