Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Fahéjas csiga tojás nélkül

Preparation mode:

Tésztához: 25 g Budafoki élesztő, 280 ml tej, 1 kk. cukor, 500 g finomliszt, 1 kk. só, 3 ek. cukor, 85 g vaj,

Töltelékhez: 4 ek. tejföl, 6-8 ek. Koronás aranybarna cukor, 1 ek. fahéj

Előkészítés:
A langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk 1 kk. cukrot, félretesszük.
A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk sót, cukrot és elkeverjük. Ehhez adjuk továbbá a puha vajat vagy rámát és a felfutott élesztőt. Összekeverjük, majd dagasztjuk. Én kézzel, kb. 10 percig dagasztom. Ha keménynek érezzük a tésztát, még egy kis tejet adhatunk hozzá.
Kb. 1-1,5 órára félretesszük kelni.
Tepsiket sütőpapírral béleljük.

Elkészítés:
Amikor a tészta kb. kétszeresére megkelt, enyhén lisztezett nyújtólapra borítjuk, két részre osztjuk.
Az első adag tésztát kb. 30 x 40 cm téglalapra nyújtjuk.
Tetejét 2 ek. tejföllel megkenjük, megszórjuk az aranybarna cukor és fahéj keverék felével.
Viszonylag szorosan feltekerjük, úgy fordítjuk, hogy a vége a tekercsünk aljára kerüljön.
Éles késsel felszeleteljük, nekem 16 db lett belőle.
A csigákat a papírral borított tepsire tesszük, helyet hagyva egymás mellett, mert kicsit megnőnek.
A másik adag tésztával is ugyanígy járunk el.
Kb. 10 percet még pihentek a csigák, majd hideg sütőbe tettem mindkét tepsit egyszerre.
Ezután 250 fokra bekapcsoltam a sütőt, egyszerre sütöttem őket, alsó-felső sütéssel. (Aki teheti, helyezzen egy tál forró vizet a sütőbe a csigák alá. A kelesztéstől egészen a sütés végéig bent maradhat, jó gőzös lesz tőle a sütőtér.)
A két tepsi egyszerre 20-25 perc alatt megsült, közben egyszer átcseréltem őket.

Elkészítés lépései:

Fahéjas csiga tojás nélkül elkészítésének 1. lépése
Kakaóval is tölthetjük a tésztát. Én ebben az esetben is megkenem a tésztát tejföllel, majd Nesquik cukrozott kakaóporral szórom meg. A kisült kakaós csigák tetejét tálalás előtt porcukorral meghintem.