Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Fahéjas tekercs Karamell öntettel

Preparation mode:

2 cup búzaliszt, 1/4 teáskanál só, 1/2 élesztő, 30 ml langyos víz, 1 evőkanál barnacukor, 30 ml görögjoghurt, 1 tojás, 1/2 vanília kikapart magja (opcionális), 120 ml habtejszín (szobahőmérsékletű), 50 g vaj (olvasztott), 1 evőkanál fahéj, 1/4 cup barnacukor, 50 g vaj, 200 ml habtejszín (szobahőmérsékletű), 1 cup kristálycukor

A langyos vízben elkavarjuk a barna cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, félretesszük 5-10 percre. Az olvasztott vajat elkeverjük a tojással, joghurttal és tejszínnel. Egy nagy keverőtálba kimérjük a lisztet a sóval (és a vanília magokkal, ha használunk), majd beleöntjük az élesztőt és a tojásos vajas keveréket.
Ha állómixert használunk, a dagasztókarral összegyúrjuk míg el nem válik az edény falától (kb. 5 perc), ha kézzel gyúrjuk akkor az előbb említett állapotig dagasztjuk. Ezután konyharuhát teszünk rá és meleg helyen kelni hagyjuk egy órát vagy amíg duplájára nem kel.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Miután megkelt, lisztezett felületen kinyújtjuk és a másik adag olvasztott vaj nagy részével lekenjük. A fahéjat összekeverjük a barna cukorral és megszórjuk vele a vajas tésztát. Feltekerjük, 2 cm-es korongokra vágjuk és sütőpapírral bélelt magas falú tepsibe helyezzük őket 2-3 cm-re egymástól. A maradék vajjal megkenjük a tetejüket közvetlenül sütés előtt. 20-25 perc alatt megsütjük.
Sütés közben elkészítjük a karamell öntetet. A kristálycukrot karamellizáljuk, amikor borostyán színű hozzáadjuk óvatosan a tejszínt. Addig főzzük tovább alacsony lángon míg a karamell vissza nem olvad és egy sűrű szószt kapunk. Ekkor üvegbe töltjük és hagyjuk kihűlni.
A kész tekercseket még langyosan, karamell szósszal lecsorgatva és frissen felvert cukrozatlan tejszínhabbal tálaljuk.

Elkészítés lépései: