Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Fánk

Ingredients:

tej
5 dl
Budafok élesztő
3 dkg
porcukor
5 dkg
margarin
5 dkg
tojás sárgája
2 db
késhegynyi só
liszt
50 dkg

Preparation mode:

Hozzávalók:

1/2 dl cukros tejben felfuttatunk 3 dkg Budafok élesztőt.

Ha ez készen van, hozzáadunk 5 dkg porcukrot, 5 dkg margarint, 2 tojás sárgáját, késhegynyi sót, 50 dkg lisztet és annyi tejet, amennyit még felvesz (kb. 3-4 dl). Összedagasztjuk, meleg helyen kelesztjük. Utána kisodorjuk kb. 2 centiméteresre és kiszaggatjuk. Vigyázni kell, nehogy huzat érje. A kiszaggatott fánkokat konyharuhával letakarjuk, mert nagyon kényes. Így is lehet 10-15 percet keleszteni. A fánk sütése sem egyszerű: megfelelő mennyiségű olajban és megfelelő méretű lábasban süthető ki. Ezt sajnos mindenkinek ki kell tapasztalnia. Fontos azonban, hogy az első felét fedő alatt süssük (kb. fél perc), ha megfordítjuk, akkor fedő nélkül. Így lesz szalagos. Sütés előtt természetesen a közepét ujjunkkal benyomjuk, így könnyebben sül, és van helye a lekvárnak.

Érdemes kísérletezni vele, aki már egyszer megtanulta a technikát, nemcsak farsangkor süti.