Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Fehér kenyér

Preparation mode:

Öregtésztához:, 20 dkg BL80-as kenyérliszt , 5 dkg rétesliszt, 6g élesztő, 165ml kézmeleg víz,

Kenyértésztához:, 50 dkg BL80-as kenyérliszt, 3 dl kézmeleg víz, 2 dkg élesztő, 2 kávéskanál só, 1 evőkanál étolaj, csipet cukor, csipet aszkorbinsav

Az öregtésztát sütés előtt 10-12 órával elkészítjük.
Az élesztőt a vízzel elkeverjük, majd a lisztekkel összegyúrjuk. Nem kell kidolgozni, csak álljon össze a tészta! Hagyjuk a konyhapulton kelni.

Tészta készítése:
Az élesztőt 1dl langyos cukros vízben felfuttatjuk, majd az öregtésztával és a többi hozzávalóval együtt jól kidolgozzuk. Az étolajat a dagasztás közepénél óvatosan adjuk a tésztához.
A tésztát letakarva egy órát pihentetjük. Lisztezett deszkára borítjuk, kézzel kör alakúra kilapogatjuk. A két oldalát középre behajtjuk,és a végét is benyomkodjuk. Elkezdjük fölülről lefelé tekerni, de minden tekerésnél jól nyomkodjuk le a tésztát. A megformázott tésztát
kacsasütőben vagy jénaiban kelesztjük, míg kétszeresére nem nő. Kb 1-1,5 óra.
Tetejét pengével bevagdossuk, átkenjük vízzel, és 220 fokos gőzös sütőben sütjük. Magas hőfokon 20 percet hogy kérget kapjon, majd 175 fokon készre sütjük.
Még forrón vízzel jól átkenjük.

Elkészítés lépései:

Fehér kenyér elkészítésének 1. lépése
Öregtészta készítés.
Dagasztás
Kelesztés
Formázás.
Sütőedényben való kelesztés.
Sütés.