Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Ferdinánd kalács

Preparation mode:

50 dkg liszt (tésztához), 5 dkg vaj (tésztához), 4 db tojássárga (tésztához), 3 dkg cukor (tésztához), 2 dkg friss élesztő (tésztához), 1 csipetnyi só (tésztához), 2-3 dl tej (tésztához), 8 dkg kristálycukor (amit a tejszínhez teszünk), 8 dkg kristálycukor (amit a tejszínhez teszünk), 8 dkg kristálycukor (amit a tejszínhez teszünk), 8 dkg kristálycukor (amit a tejszínhez teszünk), 8 dkg kristálycukor (amit a tejszínhez teszünk), 8 dkg kristálycukor (amit a tejszínhez teszünk), 8 dkg kristálycukor (amit a tejszínhez teszünk), 1 csomag vaníliáscukor (amit a tejszínhez teszünk)

Futtasd fel 1 dl langyos tejben és egy teáskanálnyi cukorban az élesztőt (ez nagyjából 10 percig tart). Miközben az élesztő dolgozik, vegyél elő egy edényt, amibe tedd bele a tészta hozzávalóinál felsorolt összetevőket. Ha az élesztő felfutott, azt is hozzáadhatod a tészta alapanyagaihoz. Kezd el adagolni hozzá a tejet óvatosan, hogy puha, lágy tésztát kapj (kb. 3 dl tej szükséges). Ha véletlenül túl sok tej kerülne bele, liszt hozzáadásával tudod korrigálni.

Ezután szobahőmérsékleten 1/2 órát keleszd a tésztát. Míg kel, készítsd el a krémet. Ehhez végy elő egy kisebb edényt, amibe tegyél 15 dkg szobahőmérsékletű vajat, 13 dkg cukrot, reszelt citromhéjat és ízlés szerint mazsolát. Ha letelt a fél óra a kelesztésből, lisztezd be a nyújtódeszkád vagy konyhapultod, és a megkelt tésztát nyújtsd négyszögletesre (vastagsága kb. 1/2 cm legyen). A tésztát kend meg a kikevert krémmel és szórd meg mazsolával. A mazsolát előtte vízben mosd át egyszer-kétszer, hogy tiszta legyen, de ha nem szereted, akár ki is hagyhatod belőle.

Ha ezzel kész vagy, tekerd fel a tésztát, majd vágd fel 6 cm-es darabokra, majd vajazz ki egy tortaformát, és szórd be kristálycukorral. A feldarabolt tésztát állítva helyezd bele a formába és keleszd még fél órát. Ha letelt 20 perc a kelesztésből, kapcsold be a sütőt és melegítsd be. Süsd 40 percig, a félidőnél pedig locsold meg cukros tejszínnel a kalácsot. Hagyományos sütő esetében 200 fokon, légkeverésesnél 170-175 fokon kell sütni. Ha úgy látod, hogy túl gyorsan barnul a teteje, sütőpapírral takard le, nehogy megégjen. Ha megsült, hagyd 5 percet hűlni, majd fordítsd ki a formából – fejjel lefele kell tálalni. Egy jó tanács: túl sokat nem szabad hagyni a formában, mert a karamell miatt beleragadhat. Az elkészítés kb. 2 óra, de nagyon megéri, mert isteni finom lesz!

Elkészítés lépései: